Värmdö missar att satsa på barnen

Pressmeddelande 2016-02-12

S-MP-regeringen har satsat närmare en miljard kronor i riktade statsbidrag i en särskild satsning på att minska barngrupperna i landets förskolor. Kommunerna har fått ansöka om detta. Ansökningstiden gick ut för en tid sedan och nu står det klart att Värmdö som en av få kommuner i länet inte ansökt. Något som får socialdemokraterna att reagera starkt:

– Vi vet att detta är en mycket uppskattad satsning hos alla småbarnsföräldrar. Många upplever att barngrupperna i förskolan är stora och att det är svårt för pedagogerna att räcka till, säger Karin Aaseby, S, i utbildningsnämnden.

– Det är obegripligt att inte kommunen ansökt om de pengar som finns för minskade barngrupper. Jag kommer kräva svar från det moderata skolkommunalrådet om varför inte Värmdö ansökt.

– Genom att satsa på minskade barngrupper får barnen möjlighet till bra kvalitet i verksamheten och en god grund att lyckas i grundskolan. Det borde varit en självklarhet att ansöka om pengar för att åstadkomma detta, fortsätter Karin Aaseby.

Allians Värmdö valde dessutom att enbart satsa 1% i uppräkning av skolpengen till förskolan i budgeten 2016. Bristen på legitimerade förskollärare är stor. I Värmdö kommun har endast 25 % av alla årsarbetare i förskolan en pedagogisk högskoleutbildning 2014. I kommungruppen är motsvarande siffra 35 % och i hela Sverige 45 %. För att attrahera förskollärare måste förskolan ha rimliga ekonomiska förutsättningar, och det ges inte idag.

– Hur förskolan ska klara sig med denna minimala uppräkning av skolpengen till förskolan i kombination med att man inte sökt statsbidragen för att minska barngrupperna ställer dem inför en extremt utmanande situation. Det är fullständigt oansvarig politik avslutar Karin Aaseby (S)

FAKTA: Andel barn per årsarbetare 2014 (senaste tillgängliga statistik)

Värmdö 5,9

Kommungruppen 5,5

Riket 5,3

Länsjämförelse:

Stockholm4,8

Järfälla 5,6

Nykvarn4,9

Nynäshamn5,7

Nacka 5,0

Salem5,7

Södertälje5,0

Solna5,7

Danderyd5,1

Upplands-B5,7

Lidingö5,1

Upplands-V5,7

Huddinge 5,2

Vallentuna5,7

Vaxholm5,2

Norrtälje5,8

Ekerö5,3

Sollentuna5,8

Täby5,3

Tyresö5,8

Botkyrka5,5

VÄRMDÖ 5,9

Sigtuna5,5

Österåker6,0

Haninge5,6

(Källa: Skolverkets statistikdatabas, kommunblad) 

För ytterligare information:

Karin Aaseby, 2:e vice ordförande (S), utbildningsnämnden
mobil 070-424 31 38

facebook Twitter Email